Smalbladige weegbree groeit overal in Nederland in het wild; het schiet zelfs op in de stad tussen de stoeptegels. Smalbladige weegbree is een zeer gezond kruid dat onder andere door de farmaceutische industrie wordt gebruikt voor het maken van medicijnen. Weegbree groeit vaak in de buurt van brandnetel en kinderen in Nederland vertellen elkaar dat wanneer je door een brandnetel gestoken bent je dit moet inwrijven met weegbree zodat de prik na een minuutje weer weg is. Jonge bladeren en zaden veel van de medicinale werkingen die artsen in de loop van de geschiedenis hebben geconstateerd zijn wetenschappelijk bevestigd. Vooral de jonge bladeren en de zaden worden gebruikt als geneesmiddel, of gewoon om te gebruiken in de keuken.

De zaadjes van weegbree kun je gebruiken in plaats van lijnzaad en ze hebben net als dit zaad een laxerende werking. De wortel wordt zelden gebruikt. Weegbree goed voor de luchtwegen chronische bronchitis, droge, nerveuze hoest en verkoudheden worden tegen gegaan met weegbree. Deze plant werkt verzachtend en vermindert de neiging om te hoesten.

Daarnaast doodt het ziekmakende bacteriën of remt de ontwikkeling van ziektekiemen sterk af. Het werkt ontstekings-werend en als anti-allergisch middel op de luchtwegen. Longen herstellen sneller na een ziekte door het innemen van weegbree. Allergische bronchitis, astma, bijholte-ontsteking, strottenhoofdontsteking, amandelontsteking, keelpijn, middenoorontsteking, hooikoorts en chronische neusverkoudheden zijn allemaal indicaties waartegen weegbree uitkomst biedt.

Gorgelen met weegbree

Behalve het innemen van medicijnen kun je gorgelen met koud weegbree-aftreksel of lauwe weegbreethee om strottenhoofdontsteking, keelontsteking, amandelontsteking, stomatitis(mondslijmvliesontsteking), gingivitis(tandvleesontsteking) en middenoorontsteking tegen te gaan.

Weegbreezaad tegen constipatie

Het zaad van de smalbladige weegbree werkt laxerend doordat de slijmstoffen kunnen opzwellen waardoor de darmperistaltiek wordt bevorderd. Vlozaad, familie van de smalbladige weegbree wordt vaker gebruikt om constipatie te verhelpen. Een andere werkzaamheid van weegbreezaad is dat het aambeien tegen gaat.

Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van smalbladige weegbree zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt veel gebruikt in de fytotherapie.
De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

Uitwendig gebruik van smalbladige weegbree

Weegbreebladeren kunnen uitwendig worden toegepast tegen insectenbeten, schaafwonden, bloedende wonden, slecht genezende wonden en zweren. Het is bloedstelpend omdat er zink en silicium in zit. Het werkt daarnaast ontstekingswerend en anti-bacterieel. Ook gaat het de werking van histamine tegen en is het aldus jeukwerend. Bovendien is het schimmelwerend. Hierdoor houdt weegbree de wond schoon zodat hij sneller en zonder complicaties heelt. Weegbree kun je goed gebruiken tegen jeukende huidaandoeningen zoals eczeem, acné, puistjes, allergische huidaandoeningen, psoriasis en dermatitis.

Wil jij weegbree aan je dagelijkse routine toevoegen? Kijk onze favoriete gezichtsserum Harmonie die verrijkt met weegbree-, calendula- en smeerwortel-extracten. Dagserum Harmonie voedt en herstelt droge huid op een aangename manier, maakt je wangen babyzacht! Interessant? Lees meer...

 

 

 

 

 

Ontdek onze multifunctionele calendula-zalf: Handig 

Handig calendula-zalf is veelzijdig door rijke ingrediënten en heilzame planten extracten zoals calendula-, vogelmuur-, weegbree- en duizendblad.

Handig calendula-zalf kan ingezet worden bij klachten zoals: winterhanden en alle droge/ jeukende plekken op het lichaam, kloven

puisten, acne, wondjes, koortslip, steenpuisten

Handig is meer dan een handbalsem, must-have bij ieder huis!

Calendulazalf – Handig

 

Onze ambachtelijke zepen zijn mild voor de huid en hebben een romige schuim. Verrijkt met planten extracten (zoals calendula en lavendel) en waardevolle oliën.  

Calendula-zeep

 

Lavendel-zeep

Ontdek biologische huidverzorging van Nar Naturel! Wil jij je huid ook verzorgen op een natuurlijke manier en zonder aanraking komen met parabenen, siliconen en microplastics?

Gezichtsserum Harmonie voelt fijn aan op je huid, maakt haar voelbaar strakker en verfijnt het huidbeeld. De gevoelige huid van je gezicht en decolleté knapt zichtbaar op van de waardevolle impulsen.

Deze natuurlijke gezichtsserum stimuleert het zelfherstellende vermogen van de huid. Calendula, weegbree en smeerwortel geven de huid wat ze nodig heeft. Het serum verfijnt dunne rimpeltjes en lijntjes die door droogte zijn ontstaan, versterkt de huidfuncties en reguleert het vochtgehalte. De huid wordt voelbaar fijner en steviger. Ook een rode en gevoelige huid wordt gekalmeerd. Het dringt diep door de huid, trekt snel in, laat geen glans achter. Alle Nar Naturel ® producten zijn gemaakt door een IFA gecertificeerde Aromatherapeute van beste natuurlijke ingrediënten.

Gezichtsserum Droge Huid

De intensieve werking van Rozenwater

Wist je dat rozenwater enorm veel voordelen heeft voor de verzorging van het gezicht? Rozenwater geeft een hydratatie-boost aan je gezicht en is geschikt voor droge huid, gevoelige huid en ook vette / onzuivere huid.

Wat is rozenwater? Het beste vanuit rozenbloembladjes voor je huid.

Rozenhydrolaat, beter bekend als rozenwater, wordt verkregen uit de rozenblaadjes tijdens de stoomdestillatie van rozenbladeren. De intense rozengeur van hydrolaat maakt het product uniek. Het hydrolaat (hydrosol) is rijk aan actieve ingrediënten omdat het voorzichtig wordt gedestilleerd en waardevolle rozenolie niet gescheiden wordt. Rozenwater bevat vitamine A, B3, C, D, E en ontzettend veel antioxidanten. Onze rozenwater halen wij iedere jaar vers uit Turkije van een lokale boer. Niet bespoten, biologisch, 100% natuurlijk en niet verdund.

 

Rozenwater

Vind je natuurlijke huidverzorging interessant en wil jij meer weten? Schrijf je je in aan onze nieuwsbrief, wij zijn blij als je ook erbij bent!