TIPS OM JE WEERSTAND OP PEIL TE HOUDEN

Met deze tips geef je je immuunsysteem een boost en hou je je volgende verkoudheid misschien toch op een afstandje.

Als je goed zorg wil dragen voor je immuunsysteem, dan zal wat extra vitamine c niet volstaan. Wil je je echt zo goed mogelijk wapenen tegen een vervelende verkoudheid, dan zijn dit eenvoudige tips die je vanaf vandaag makkelijk kan toepassen.

EET GENOEG KLEURRIJKE GROENTEN EN FRUIT

Groenten als zoete aardappel, pompoen of rode biet zitten vol bètacaroteen die ons lichaam omzet in vitamine a. Die vitamine hebben we nodig om onze neus en longen te beschermen tegen infecties. Oranje en rood fruit zoals sinaasappelen, mango, abrikozen of meloen kun je ook gerust iedere dag eten.

KNOFLOOK EN UI

Knoflook en ui bevatten krachtige oliën die helpen om bacteriën en virale infecties te lijf te gaan. Ze hebben ook een gunstige werking op de darmflora door de groei van gezonde bacteriën te bevorderen. Veel wetenschappelijke studies die dit bewijzen zijn er overigens niet, maar omdat knoflook en ui toch vooral gunstige effecten hebben op onze gezondheid, is het niet slecht er wat extra van te eten.

LET EXTRA OP DE VITAMINE C

De heel krachtige vitamine c wordt al lang beschouwd als hét middel tegen verkoudheidskwaaltjes. Elke dag genoeg groenten en fruit eten zouden moeten volstaan om onze dosis vitamine c op peil te houden. Deze vitamine zit vooral in alle donkergroene groenten zoals boerenkool, citrusvruchten en kiwi’s.

.

GENIET VAN ELKE STRAAL ZON EN VERGEET VITAMINE D NIET

Wie te weinig vitamine d binnenkrijgt, wordt vatbaarder voor infecties, vooral van de bovenste luchtwegen. Omdat we in de winter minder zon en licht zien, is het aangeraden extra vitamine d op te nemen via onze voeding. Zalm, makreel, champignons en eieren bevatten heel veel vitamine d. Ga geregeld ook naar buiten, het zorgt niet alleen voor extra vitamine d, beweging stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen en die zorgen ervoor dat we niet ziek worden.

OOK HAVER EN GERST ZIJN GOED

Graanproducten als haver en gerst zijn rijk aan bèta-glucanen, die ons niet alleen een voldaan gevoel geven, maar ook ons immuunsysteem zouden kunnen versterken. Er is is onvoldoende bewijs dat bèta-glucanen bij mensen het afweersysteem stimuleren en met die reden ingezet zouden kunnen worden bij de behandeling van kanker, maar we kunnen het altijd proberen om een verkoudheid buiten de deur te houden.

VERZORG JE DARMFLORA

Wie geen goede darmflora heeft, zal zich niet gezond en fit voelen. 60% van onze immuunafweer ligt langs onze darmen. Probioten in yoghurt, kefir of bijvoorbeeld zuurkool zorgen voor een goede groei van gezonde bacteriën in ons darmstelsel.

.

TER AANVULLING:

KRUIDEN

Het is ook verstandig meer antiseptische kruiden in je eten te gebruiken: kurkuma, gember, zwarte peper en kaneel. Wees er zuinig van het gebruik gember en kaneel als je hoge bloeddruk hebt.

THEE

Elke dag kruidenthee drinken kan ook helpen je weerstand op peil houden. Kamillethee is heel goede optie. Wij drinken het elke dag, het is gezond maar ook lekker! Kamille is bekend zijn kalmerende werking maar is het ook heel krachtige antiseptische (betekent zowel antibacterieel als antiviraal) plant. Het bevat antioxidanten is goed voor de luchtwegen.

HOE MOET JE HET MAKEN?

4 theelepels gedroogde kamille bloemen, doe je in een theepot of een pot. Voeg 500 ml kokend water toe en 10 minuten afdekken. Dit voorkomt heilzame stoffen die in de kamille zitten niet wegvliegen. Afgieten en schenken in een glas. 1 theelepel honing en een paar druppels citroen toevoegen; dit versterkt de werking. Drink zo warm mogelijk, inhaleer de lucht en drink met kleine slokken.

Andere opties: echinacea (zonnehoed), weegbree, lindebloesem, rozenbottel, vlierbloesem (ook vliersiroop als je dat hebt) zijn heilzame planten die ondersteunend werken voor je weerstand. Je kunt het wisselend gebruiken naar keuze.

De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.